SAMARBETE FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD I BYGGBRANSCHEN

Stoppa machokulturen är ett samarbete mellan Byggnads och Byggcheferna. Sedan våren 2015 har drygt en halv miljon personer nåtts av vårt budskap: att byggbranschen ska vara för alla, oavsett könstillhörighet, etnisk bakgrund, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.

Byggnads är byggarbetarnas fackförbund i Sverige. Byggcheferna är en förening inom Ledarna, för chefer inom hela samhällsbyggnadssektorn. Tillsammans representerar vi cirka 120 000 personer i byggbranschen. 

Stoppa machokulturen pågår sedan 2015. Kampanjen har diskuterats i TV4:s morgonsoffa, lyfts som riksnyhet i SVT och omskrivits i hundratals tidningsartiklar. Genom våra föreläsningar har vi besökt skolor, företag och myndigheter i hela Sverige. Spridningen har fått andra mansdominerade branscher att ta liknande initiativ. Här är ett urval av de insatser som hittills har gjorts, utöver filmerna och hjälpmedlen som du kan ta del av här. Vill du veta mer är du alltid välkommen att kontakta oss.

Tunnelbaneannonser (2015)

Kampanjen lanserades med rikstäckande annonsering. Provocerande rubriker satte fingret på en öm punkt. Några tyckte att vi svartmålade en yrkesgrupp. Andra tackade oss för att problemet äntligen togs på allvar.

Almedalsveckan (2015–2017)

När kampanjen presenterades 2015 möttes den av fullsatta läktare. Följande två år erbjöd vi en portabel terapisoffa för diskussioner om byggbranschen. Samtalssoffan blev finalist i tävlingen Hetast i Almedalen.

Workshopturné (2016)

Tillsammans med komikerna Babben Larsson och Jan Bylund, samt diskrimineringsexperten Edna Eriksson, turnerade vi genom Sverige med en föreläsning om machokulturen. Evenemanget var kostnadsfritt och öppet för alla.

Vi skäms! (2017–2018)

I byggbranschen finns företag som bryter mot diskrimineringslagen. Med en annonskampanj riktad mot arbetsgivare ville vi få cheferna att ta sitt ansvar, förstå vad lagen innebär och aktivt arbeta för allas lika rättigheter.