vi skapar en bransch för alla

Vi jobbar varje dag för att skapa en schysst och jämställd byggbransch. Ibland i det dolda, i fikarum och byggbodar. Ibland i det offentliga, i tidningar och tv. Här är några handfasta exempel från Stoppa machokulturens arbete.

 

Vi skäms!
I byggbranschen finns företag som dagligen bryter mot diskrimineringslagen. Det måste få ett slut. Med en annonskampanj riktad mot arbetsgivare ville vi få cheferna att ta sitt ansvar. För om inte ledarna står upp för allas lika rättigheter, hur ska då våra arbetsplatser bli fria från diskriminering? Gör gärna vårt test för att se om du har något att jobba på.

 
 

Verktygslådan 2.0
Hur pratar vi med varandra? Vad kan man säga om en kollega? Vår samtalslåda bidrar till att skapa schysstare snack på jobbet. Med hjälp av en kortlek med citat, samt gula och röda kort, får deltagarna bedöma vad som är okej att säga. Om du är osäker på hur den ska användas kan du se vår instruktionsfilm. För tillfället är lådan slut i lager.

 

Förändring pågår
När vi beslutade att stoppa machokulturen trodde många att det var omöjligt. Efter två års arbete har byggbranschen börjat förändras – även om vissa fortfarande har svårt att tro det. I en film lät vi en utsänd reporter uppleva skillnaden.

 

Verktygslådan
En tidigare version av vår populära samtalslåda. Den innehöll citat, domarkort, munförseglande tejp, affischer och filmen där barn citerar byggjobbare. Lådan tog snabbt slut och trycktes i en ny upplaga.

 

Prata så alla kan lyssna
I en film lät vi barn läsa upp vad som har sagts på svenska byggen. Resultatet spreds snabbt och väckte starka reaktioner. Så här vill ingen att nästa generation ska prata.

 

Samtalssoffan
I Almedalen 2016 rullade vi runt på en terapisoffa, som kunde bokas för samtal om hur vi beter oss i byggbranschen. Psykologen Per Naroskin ledde seminariet Det stora utvecklingssamtalet. Samtalssoffan blev finalist i tävlingen Hetast i Almedalen.

 

Vet du vad min dotter sa?
Många barn vill bygga hus när de blir stora. Vi tycker att alla av dem – inte bara hälften – ska få uppfylla den drömmen.

 

Stoppa machokulturen på turné
Tillsammans med komikerna Babben Larsson och Jan Bylund, samt idé- och strategiutvecklaren Edna Eriksson, turnerade vi genom Sverige. Evenemanget var kostnadsfritt och öppet för alla.

 

Stoppa machokulturen i Almedalen
Sommaren 2015 gjorde vår kampanj entré i Almedalen. Resultat: en supersuccé. Fullsatta läktare ville lyssna på debatten om hur sexism förstör för individer, branschen och samhället.

 

Hårda män & mjuka kvinnor
Att förändra byggbranschen är inte lätt. Men det blir enklare om man förstår varför det verkligen behövs. Här får du veta vad branschen tjänar på att vidga vyerna och förlorar på att blunda. Beställ boken genom att mejla oss på byggcheferna@ledarna.se.

 

Sanning eller bullshit 
Vill kvinnor generellt inte jobba i byggbranschen? Handlar jämställdhet om antalet kvinnor och män på arbetsplatsen? Med tio snabba frågor sätter vi fördomar på prov. Klicka här för att göra testet.

 

Rikstäckande annonsering
Kampanjen blev en fullträff samma dag som den lanserades. Med provocerande rubriker satte vi fingret på en öm punkt. Några tyckte att vi svartmålade en yrkesgrupp. Andra tackade oss för att problemet äntligen togs på allvar.